@batuterang

Ikon

Kek Keju

Alhamdulillah. Baru sahaja makan kek keju buatan tangan.

Ya, buatan tangan. Buat sendiri.

Bukan dibeli di mana-mana kedai kek yang berdekatan. Aku buat di dapur asrama, di bawah pemantauan senpai aku, Kim dan Kitano, tutornya petang tadi.

Rupanya tidaklah susah sangat nak buat kek keju ni ye.  Tak sampai 1 jam pon. Sedap pulak tu. Rasa kejuuu. Kalau korang lapang, cuba buat sekali.

INPUT

  • Cream Cheese 250g
  • Fresh Cream 200ml
  • Gula 100 ml
  • Telur 2 biji
  • Jus lemon 1 sudu besar
  • Tepung 3 sudu besar
  • Biskut Cracker
  • Majerin 3 sudu besar

PROSES

  1. Hancurkan 1 suku paket biskut cracker (aku guna Ritz) dan gaul dengan majerin. Ketepikan.
  2. Masukkan cream cheese, fresh cream, gula, telur jus lemon dan tepung ke dalam mesin pengisar. Tekan butang.
  3. Sementara itu, panaskan oven dengan kepanasan 170 darjah Celcius.
  4. Kemudian, ratakan biskut yang digaul dengan majerin tadi di atas kertas minyak dalam acuan.
  5. Tuangkan campuran yang dikisar tadi ke dalam acuan dan ratakan. Selepas itu, masukkan ke dalam oven dan tunggu selama 50 minit.
  6. Bila dah siap, tunggu ia sejuk.

OUTPUT

Siap!!

kek keju penuh

Beberapa minit kemudian…

kek keju

Eh, cepatnya!!

p/s: nampaknya, kaki melangkah awal daripada yang dijangka.

Filed under: coretan, ,

19 Responses

  1. AsadulQalb berkata:

    tahniah2..aku nak gak Fiq

  2. batuterang berkata:

    @asadulqalb
    mu beli bahan
    aku buatkan :D

  3. asadulqalb berkata:

    tak nak..

    mu beli bahan
    mu buatkan
    lagi bagus..mu suapkan

    hihi..cantik

  4. nbo_3 berkata:

    yes. nanti aku turun bawah kau buatkan

  5. batuterang berkata:

    @asadulqalb
    ai..melebih pulak

    @nbo_3
    sila2. aku takde masalah.

  6. 'atiqah jasni berkata:

    buat bake cheese cake ye…hmm..oishi sou ne..

  7. batuterang berkata:

    @’atiqah jasni
    hontou ni oishii yo

  8. 'atiqah jasni berkata:

    kalau sedap boleh lah bagi kita rasa sikit.. ^_^

  9. batuterang berkata:

    @’atiqah jasni
    cuba buat dulu~ :p

  10. nur sakinah berkata:

    ehem…bang…tahniahla brjy bt kek cheese tu….nnt klau blik malaysia,butlah ya…xyahla nak smbunyi2kan bakat trpendam nih…sorilah, kat msir xleh nk bt bende2 camtu..xda oven…hehe….

  11. ain alyaa berkata:

    hurm..klo resepi guna cwn kan lg bez
    huhu
    anyway..tq!
    (gya xde mizan)

  12. batuterang berkata:

    @nur sakinah
    tengok la nanti :P

    @ain alyaa
    aik?!
    guna sudu bukan lagi senang ke?

  13. ain alyaa berkata:

    huhu..
    xbiasa guna sudu
    nti sy usahakan!

    hihihi
    arap2 jd kaler merah..bkn ijou~
    doakan sensei!

  14. batuterang berkata:

    @ain alyaa
    ganbare!!

    sensei?!
    huhu.

  15. y4ku24 berkata:

    Yang nih kompem kek keju chop halal ipij! ;)

  16. batuterang berkata:

    @y4ku24
    insyaAllah
    semua bahan yang digunakan
    boleh dimakan

  17. dzrose adha berkata:

    ermmm…sy dh buat…sedap…

  18. batuterang berkata:

    @dzrose adha
    oooo. tapi jangan makan selalu ye. susah nanti. ;)

  19. langitjuara berkata:

    haa,baru teringat,kite pn pernah bt sekali( klau makan saja,dh berkali2..heee),sambut hari lahir kwan..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Laman

Arkib @batuterang

Kalendar Entri

Februari 2009
A I S R K J S
« Jan   Mac »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategori

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: