Kek Keju

Kek Keju

Alhamdulillah. Baru sahaja makan kek keju buatan tangan.

Ya, buatan tangan. Buat sendiri.

Bukan dibeli di mana-mana kedai kek yang berdekatan. Aku buat di dapur asrama, di bawah pemantauan senpai aku, Kim dan Kitano, tutornya petang tadi.

Rupanya tidaklah susah sangat nak buat kek keju ni ye.ย  Tak sampai 1 jam pon. Sedap pulak tu. Rasa kejuuu. Kalau korang lapang, cuba buat sekali.

INPUT

  • Cream Cheese 250g
  • Fresh Cream 200ml
  • Gula 100 ml
  • Telur 2 biji
  • Jus lemon 1 sudu besar
  • Tepung 3 sudu besar
  • Biskut Cracker
  • Majerin 3 sudu besar

PROSES

  1. Hancurkan 1 suku paket biskut cracker (aku guna Ritz) dan gaul dengan majerin. Ketepikan.
  2. Masukkan cream cheese, fresh cream, gula, telur jus lemon dan tepung ke dalam mesin pengisar. Tekan butang.
  3. Sementara itu, panaskan oven dengan kepanasan 170 darjah Celcius.
  4. Kemudian, ratakan biskut yang digaul dengan majerin tadi di atas kertas minyak dalam acuan.
  5. Tuangkan campuran yang dikisar tadi ke dalam acuan dan ratakan. Selepas itu, masukkan ke dalam oven dan tunggu selama 50 minit.
  6. Bila dah siap, tunggu ia sejuk.

OUTPUT

Siap!!

kek keju penuh

Beberapa minit kemudian…

kek keju

Eh, cepatnya!!

p/s: nampaknya, kaki melangkah awal daripada yang dijangka.

19 thoughts on “Kek Keju

  1. ehem…bang…tahniahla brjy bt kek cheese tu….nnt klau blik malaysia,butlah ya…xyahla nak smbunyi2kan bakat trpendam nih…sorilah, kat msir xleh nk bt bende2 camtu..xda oven…hehe….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s