@batuterang

Ikon

Lauk Hijau

lauk hijau

Banyak yang aku belajar dari ‘otai’ tukang masak sepanjang pengembaraan  ke utara Honshuu-pulau paling besar di Jepun. Bila dah pulang ke asrama, tangan mulalah menggatal nak cuba apa yang telah dilihat. Sebagai permulaan, aku beli mesin kisar dan sedikit alatan pastri.

Dengan semangat yang membara, awalnya aku nak cuba buat daging masak merah. Kuah pekat. Bau wangi. Tetapi, jadi masak hijau macam gambar di atas pula. Aduhai.

Bila difikirkan balik, rasanya silap pada kuantiti bahan. Seingat aku, bahan yang dikisar ialah:

  • 1/2 bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 batang cili kering
  • 1/2 timun
  • sedikit air

Daripada senarai di atas, ‘prime suspect’ nya ialah timun. Alasannya mudah. Sebab warna hijau. Kesimpulannya, selepas ini bilangan cili kering perlu ditambahkan lagi dan (mungkin) bahagian timun pula perlu dikurangkan.

Tetapi, rasa lauk hijau ni memang sedap. Manis. Sungguh!!

p/s: alatan pastri tu untuk menjayakan projek mega tahun ini yakni membuat kek 😀

Advertisements

Filed under: kisah atok, , ,

10 Responses

  1. asadulqalb says:

    rasanya aku tak ngajar jadi lauk camtu.

    Buat kek??..biar benar Afiq..
    adakah ade lagi sorang kohai aku yang akan pandai buat kek?

  2. batuterang says:

    @asadulqalb
    pandai buat kek tu lama lagi
    la ni nak kukuhkan teknik memasak dulu

  3. Timun?

    Ermm.. first time dengar(baca) ni…

  4. batuterang says:

    @indahayatisamsi
    iye kak
    timun

    ooo
    kiranya saya pelopor masakan ini la 😀

  5. SangPelangi says:

    Wah. Aku serius nak cuba. Blend dengan timun. Mana tahu boleh lawan kesedapan Masak Merah.

    Ayam Masak Hijau. Hihi. Lucu.

  6. batuterang says:

    @SangPelangi
    cuba jangan tak cuba

    tapi jangan banding dengan Masak Merah
    sebab ia dalam kategori yang berbeza
    pedas dengan manis
    kan beza tu
    hehe..

  7. j_hafiz says:

    owh.hijau sbb timun ek?xrase pelik ke?
    igtkn sbb ltk kunyit..
    wlopon kunyit kuning kadang2 jd hjau gak…
    hu3

  8. batuterang says:

    @j_hafiz
    cuba dulu~ 😀

  9. ain alyaa says:

    hurm..
    salam..
    serious kagum..
    pndai masak seyh~

  10. batuterang says:

    @ain alyaa
    salaam
    uih
    belum pandai lagi
    yg ni pon try and error je
    tapi serius sedap 😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Laman

Arkib @batuterang

Kalendar Entri

Januari 2009
S M T W T F S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategori

%d bloggers like this: