@batuterang

Ikon

Jerawat

Apsal takde jerawat pon?

Seringkali aku ditanya orang. Bukan aku nak bangga, tetapi itulah realitinya. Sebenarnya ada sahaja jerawat yang tumbuh di muka. Tak miang, tak gatal ia tumbuh.

Mungkin 3 langkah berikut yang aku selalu buat membantu dalam penjagaan kulit muka. (Pergh, macam penasihat kosmetik la pulak)

Yang pertama, aku calit sedikit ubat gigi pada permukaan jerawat yang baru tumbuh. Selalunya dilakukan sebelum masuk tidur. Idea ini tercetus sewaktu belajar subjek biologi di kelas berkenaan pergerakan cecair melalui medium berlainan kepekatan. Hasilnya akan dapat dilihat selepas 3 hari dan sehingga kini tiada parut yang berbekas. Jangan risau.

Kedua, aku selalu cuci muka dengan sabun sebelum dan selepas tidur. Kalau nak guna krim pencuci muka pun boleh, tetapi aku paling berpuas hati bila menggunakan sabun Taharah. Walaupun tidak berbau, tetapi menyegarkan.ย  Meh nak iklan sket.

Yang ketiga, mengambil wuduk sebelum keluar bilik air. Salah satu hikmah yang aku dapati daripada kekerapan berwuduk ialah kulit sentiasa lembap. Oleh itu, selalulah basahkan anggota wuduk terutamanya waktu musim sejuk. Senang juga untuk melakukan ibadah yang lain.

Jika muka sering berminyak, istiqamahlah cara yang kedua.

Moga bermanfaat.

Filed under: tahukah kita?, , ,

20 Responses

  1. AsadulQalb berkata:

    amboiii…

  2. b302 berkata:

    sudah pasti ramai gadis di luar sana cemburu melihat kulit afiq.

    anyway, yang tips ubat gigi tu pernah dengaq dah sebelum ni and nampaknya ada kesan.

    lepas ni boleh bagi tips untuk lebat janggut pulak syeikh.

  3. batuterang berkata:

    @AsadulQalb
    amboi balik๐Ÿ˜€

    @b302
    huhu
    ke situ pula, jimi ni.

    haa, tau takpe. memang berkesan tips ubat gigi ni.
    dan, rasanya tiada tips untuk lebat janggut.
    kerana ia bergantung kepada genetik.
    sungguh!!๐Ÿ˜€

  4. AsadulQalb berkata:

    aku pun nak janggut gak..sikit pun jadi laa

  5. 'atiqah jasni berkata:

    assalamualaikum wbt..
    tips penjagaan wajah yang boleh dipraktikkan..
    diharap boleh memberi tips untuk awet muda pula..

  6. ainohikari berkata:

    Tips awet muda,

    1).Bangun tahajud
    2).Mandi pagi (sebelum subuh)

    Tips jaga kesihatan – mandi secara songsang (start dari bawah ke atas)

    Tips muka macho – biar ada JERAWAT!! lol

    p/s: kesian batuterang, takleh memacho-kan mukanya. haha

  7. batuterang berkata:

    @AsadulQalb
    tunggulah sampai tiba masanya๐Ÿ˜€

    @’atiqah jasni
    wa’alaikumussalaam wbt
    tips awet muda?
    haa
    tu dia ainohikari dah bagi
    sebagai penambahan
    senyumlah selalu macam ni๐Ÿ™‚

    @ainohikari
    terima kasih atas tips tambahan

    p/s: lain lelaki, lain ‘macho’nya. (hantam sajalah)๐Ÿ˜€

  8. c16-12 berkata:

    Cara penjagaan muke yg tak memakan masa yg lama dan murah…:) jimat masa dan wang

  9. batuterang berkata:

    @c16-12
    desho desho:D

    (banyak senyum la pulak kat entri ni)

  10. SangPelangi berkata:

    Itulah aku nak belajar cara lebat janggut. Janggut aku ni dari tahun lepas asyik 5 helai ni je. Aduhai.

  11. batuterang berkata:

    @SangPelangi
    bab lebat janggut ni
    memang tak tau petua apa yang ada
    apa yang aku boleh cakap
    sabaar
    akan tiba waktu dan ketikanya =)

  12. gerektua berkata:

    ubat gigi jenis apa ye?

  13. batuterang berkata:

    @gerektua
    rasanya
    tak penting ubat gigi jenis apa
    safi ke
    colgate ke najwa ke

    yang penting
    kena ingat
    calit
    bukan sapu macam krim pelembap
    nanti jadi benda yang tak diingini pula

  14. amalina berkata:

    tang wudhuk tu mak aku sll cakap.

    =D

    well…yep.aku stuju sangat ngan tang wudhuk tu..

  15. wan berkata:

    pedih r sapu ubt gg..penah try pas2 jrwt makin beso n merah..huk3

  16. batuterang berkata:

    @wan
    ooo..tu awal-awal je
    bila dah lama sikit dia akan mengecut

  17. lydecker86 berkata:

    nice info..
    thanks for sharing the info..

  18. batuterang berkata:

    @lydecker86
    your welcome~

  19. langitbiru15 berkata:

    cite pasal janggut, boleh lebat kalau pegi kat negara2 arab..faktor cuaca gak kot. afiq, ingat tak cite hayyul masa pegi kuwait.balik2 berjambang..umur baru belas2.haha

  20. batuterang berkata:

    @langitbiru15
    mungkin juga faktor persekitaran. tapi kan, bila imbas kembali muka dia, rupanya macam ada sedikit Arab. Ke itu hanya ilusi?

    p/s:hayyul mesti tengah tersedak.๐Ÿ˜€

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Laman

Arkib @batuterang

Kalendar Entri

Januari 2009
S M T W T F S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategori

%d bloggers like this: