@batuterang

Ikon

penguin


cuba teka, makhluk apakah ini?
ya betuuuuuuul
penguin
sungguhpun tidak boleh terbang di udara,
penguin adalah seekor burung
ia ‘terbang’ di dalam laut.
kepaknya yang keras seperti papan
berfungsi sepertimana pengayuh sampan (rakit etc…)
bila digerakkan [?], akan meluncurlah ia di lautan
sebagaimana burung terbang di awanan
penguin ialah burung dari bahagian hemisfera selatan
dari kawasan sesejuk antartika
sehinggalah kawasan tropika
penguin ada 18 jenis kesemuanya

jya ne…

Filed under: tahukah kita?, ,

9 Responses

  1. asuhara berkata:

    apa makanan best kat hokkaido tu?yg x patut kalau x cuba?

  2. mafiqam berkata:

    kalau pasai makanan
    seafood la yg slalu di’recommend’kan
    tapi kalau tiap2 ari makan
    jemu jugak
    so
    untuk sampingan
    cubalah coklat ke
    kentang bakar ke
    pau kacang merah (あんまん/anman)ke
    tapi
    nak pilih tu kena hati-hati juga

    asuhara boleh baca kanji ke?

  3. SangPelangi berkata:

    jadinya, burung air itu bisa dimakan selepas disembelih, bukan?
    Oh, apakah rasanya penguin masak lemak cili api ya? Terliur..

  4. mafiqam berkata:

    terliur jugak
    tapi
    macam mana nak sembelih?
    penguin ada leher ka?

  5. asuhara berkata:

    aiseh! asuhara x boleh baca tulisan jepon la. tourist spot kat hokkaido tu org2 dia boleh ckp english ke?

    Last 2 yrs, pegi nikko susah nak jumpa org yg boleh fhm english, kami plak telupa bwk buku, cuma bleh ckp n fhm yg basic2 jek la. Berpeluh gak!

    p/s: nak try makan ketam besar tu. mahal sangat2 ke?

  6. mafiqam berkata:

    haa…
    bahasa english kat jepon ni
    payah sket
    kalau jumpa tu kira bertuah
    lagipon
    kat hokkaido ramai yang berumur
    so
    jangan lupa bawa buku
    berpeluh takpe
    baik untuk kesihatan
    hehe..

    ketam memang mahal
    apatah lagi yang besar
    dan
    saya tak galakkan asuhara untuk beli
    sebab
    kat hotel nanti akan disediakan
    kalau tak ada pon
    tak nyesal punya

    duit yang dibawa
    elok beli souvenir
    baju ke
    coklat ke
    yang ni kalau tak bawa balik
    boleh nyesal o

    bab nak beli makanan
    kat konbini a.k.a convinience store
    cek je kat ingredient belakang
    mengikut panduan
    http://halal.ipij.info/terms.html

  7. asuhara berkata:

    arigato neh!

    exited giler nak pegi nihhh..sampai malas dah nak kerja..
    hehehehhe..joudan! joudan!

    kalau driving ok tak?

    p/s: gomen neh, byk sangat tanya!

  8. mafiqam berkata:

    tak perlu excited sangat
    stay coooool

    pastu
    takyah la susahkan diri nak drive
    ikut je kumpulan
    mana diorang pegi
    pegi je skali
    mesti dah rancang ke tempat best pny

  9. asuhara berkata:

    ngeeeeheeeheeehee..

    arigato neh!
    😉

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Laman

Arkib @batuterang

Kalendar Entri

Mac 2008
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategori

%d bloggers like this: